miércoles, 2 de septiembre de 2015

Els primers indis vinguts del Nou Món van ser batejats a la catedral de Barcelona?




La història no menteix, qui menteix són els homes. Prova d’això és la làpida que es troba a la capella del baptisme de l’entrada a la Catedral. En ella es llegeix: “en el mes d’abril del 1493, estant present el Rei Ferran i el seu fill Joan, en el cor de la Catedral, els primers sis indis vinguts d’Amèrica i portats per Cristòfor Colom han renascut en el baptisme”. Tot i que el fet és correcte i va succeir, la data és errònia. Però... per què?

Malalties i incongruència de dates
En primer lloc, i segons la data marcada, el Rei Ferran es trobava a Sant Jeroni de la Murtra postrat en un llit, curant-se d’un incident o atemptat que va patir justament al portal de Sant Iu de la Catedral. A més a més, Colom va retornar a la península justament a l’abril del 1493 i, des d’aquell moment, va començar a haver un debat sobre els indis d’Amèrica: tenien ànima? Eren també persones com els conqueridors? Aquest debat es va traslladar als erudits de Salamanca, qui van dictaminar –dos anys després- que els indis del Nou Món haurien de ser tractats com un ciutadà més i, per tant, consideraven que podien ser batejats. Així, la Reina Isabel va permetre als nouvinguts renàixer en el baptisme però sempre que es fessin dos anys de catequesi per tal d’interioritzar la fe cristiana.

Val a dir que l’única font que reforça la veracitat dels fets és Gonzalo, autor de la làpida i cronista poc fiable degut a la seva avançada edat. Un motiu més per desconfiar de la veracitat de la data.

Missioners al Nou Món

Aquests indis nouvinguts no es van quedar a Barcelona. La làpida explica què va passar amb ells: “A continuació van retornar al seu país i van fer de missioners. Així, Barcelona es convertí en la primera ciutat cristiana en plantar una llavor en el nou món, on la llengua materna i les seves pròpies lleis les va donar Espanya”.

Veieu aquesta perla de la catedral al web Església de Barcelona:

No hay comentarios:

Publicar un comentario